هفته گذشته در حالی بازار با افزایش عرضه و ریزش بیش از دوهزارو300 واحدی مواجه شد که قرار است از دوشنبه گام نخست توافق ژنو برداشته شده و تحریمهای صنعت پتروشیمی، خودرو، فلزات گرانبها و برخی محدودیتهای فروش نفت برداشته شده و مبادلات بانکی تسهیل شود.
رشد بیوقفه بازار طی ماههای گذشته که بخش بزرگی از آن تحتتاثیر خوشبینی به مذاکرات هستهای بوده سبب شده تا بخشی از نتایج رفع تحریمها، زودتر از وقوع در قیمت سهام متبلور شود. حال در آستانه اجرای توافق ژنو بازار بهجای تقویت تقاضا، شاهد غلبه عرضه بر تقاضا شده است.
یکی از مهمترین عوامل افزایش عرضه، نگرانی سرمایهگذاران درخصوص تصمیمات دولتی است. نرخ خوراک پتروشیمیها و افزایش بهره مالکانه بر سنگآهنیها نگرانی سرمایهگذاران بورسی را دوچندان کرده است.
در هفته گذشته کمیسیون تلفیق نرخ بهره مالکانه را از 800میلیاردتومان به یکهزارمیلیاردتومان افزایش داد و نرخ بهره مالکانه از استخراج کنسانتره سنگآهن را 30درصد از ارزش فروش تصویب کرد؛ تصمیمی که انتقادات فراوانی را در پی داشت و بازار سهام را نیز قرمزپوش کرد.
این تصمیم گروه پتروشیمی را نیز نگران کرد. کمیسیون تلفیق قرار است نرخ خوراک گاز پتروشیمیها را بررسی کند. پیش از این رقم 15سنت عنوان شده بود که با انتقاد مسوولان ساتا و برخی کارشناسان مواجه شده بود. این کارشناسان معتقدند قیمت خوراک گاز در کشورهای منطقه متفاوت است ولی میانگین آن بر حدود هشتسنت قرار دارد. مدیرعامل ساتا پیش از این نرخ مناسب را بین پنج تا ششسنت عنوان کرده بود و در جدیدترین اظهارنظرها، رییس کمیسیون انرژی مجلس نرخ مناسب گاز را 12 تا 14سنت عنوان کرده است. از طرف دیگر قرار است نرخ خوراک مایع پتروشیمیها نیز کاهش یابد. اما سهام شرکتهای پتروشیمی خوراک مایع هم با سایر گروهها همگام شدهاند و چندان نتوانستهاند آنچنان که بایسته است مورد توجه قرار گیرند.
در هفته گذشته حجم و ارزش معاملات کاهش یافت و تعداد خریداران در بورس نیز 18درصد نسبت به هفته ماقبل نزول کرد.
پایان ماه و تسویه اعتباریها از یک طرف، عرضه اولیه سهام تیپیکو از طرف دیگر و درپیشبودن تعطیلات عید ولادت رسولاکرم، سبب شده تا برخی سرمایهگذاران به تامین نقدینگی روی آورند و عرضه در بازار افزایش یابد. بنابراین در هفته جاری بهنظر میرسد با پایان مهلت تسویه اعتباریها، کمی از شدت عرضهها کاسته شود و هفته بهتری را پیشرو داشته باشیم.
ضمن اینکه دوشنبه قرار است گامهای اجرای توافق ژنو برداشته شود که میتواند از لحاظ روانی بر بازار موثر باشد. اما تحلیلگران تکنیکی، کمی شرایط بازار را مبهم عنوان میکنند و ریزش هفته گذشته شاخص را دلیلی بر ورود شاخص به کانال اصلاحی عنوان میکنند که بر اساس این پیشبینی نمیتوان انتظار رشدهای قابل توجهی داشت و بازار نوسانی طی مسیر خواهد کرد.
گزارشهای 9ماهه در حال انتشار است؛ گزارشهایی که در شرایط فعلی مهمترین فاکتور تصمیمگیری سرمایهگذاران محسوب میشود.
در گزارشهای میاندورهای شرکتهای خودرو ساز سایپا و ایرانخودرو، پیشبینی خود را با زیان اعلام کردند. ایرانخودرو برای نخستینبار پیشبینی سود تلفیقی سال مالی 92 را مبلغ 183ریال زیان برای هر سهم اعلام کرد و سایپا نیز طی جدیدترین گزارش مالی، زیان خود را برای هر سهم مبلغ 435ریال اعلام کرد.
در حالی که قرار است یکی از گامهای اجرایی ژنو، رفع تحریمهای خودرو باشد، اما خودروسازان شرایط بنیادی خوبی ندارند. این در حالی است که خوشبینی به مذاکرات هستهای سبب شده طی ماههای قبل توجه بازار به گروه خودروسازی جلب شود و این گروه با وجود زیاندهبودن، رشد قیمت قابلتوجهی را ثبت کنند.
هنوز قیمتگذاری خودرو یکی از چالشهای بزرگ سهامداران و مصرفکنندگان خودرو است. مصرفکنندگان امیدوار به کاهش بیشتر قیمت خودرو هستند و بههمین خاطر اقدام به خرید نکردند در حالیکه خودروسازان با توجه به زیانهای شناساییکرده، نمیخواهند قیمتها را کاهش دهند. این موضوع سبب کاهش چشمگیر فروش خودروسازان شده است. بر اساس جدیدترین اظهارنظرها عضو شورای رقابت از بازنگری در قیمت خودرو خبر داده درحالیکه عضو سابق هیاتمدیره انجمن قطعهسازی کشور نسبت به ورشکستگی قطعهسازان هشدار داده است.
موضوع خودرو در کشور به کلاف سردرگمی تبدیل شده است اما در بورس پیش از این نوسانگیران در این گروه فعال بوده و سودهای خوبی کسب کردند ولی بهنظر میرسد سرمایهگذاران نسبت به این گروه منطقیتر عمل خواهند کرد. در گروه پالایشگاهی، شاهد درجازدن و افت قیمتها بودیم. این گروه نسبت به ابتدای سال درواقع رشدی را تجربه نکرده است و نتوانسته بازده قابلتوجهی نصیب سرمایهگذاران خود کند. یکی از دلایلی که بازار نسبت به این گروه مردد است، تصمیمات دولتی درخصوص پالایشیهاست. البته انتشار گزارشهای 9ماهه میتواند تا حدودی ابهامات سرمایهگذاران را برطرف کند.
در گروه پتروشیمی، پتانسیلهای رشد سود بالقوهای وجود دارد. رفع تحریمها میتواند شرایط را برای این شرکتها فراهم کند. رشد سود 18درصدی پتروشیمی خارک، خوشبینی را به تعدیل عایدی سایر پتروشیمیها بیشتر کرده است اما نگرانی نرخ خوراک گاز پتروشیمیها مانع از رشد این گروه میشود.
پتروشیمی زاگرس بزرگترین تولیدکننده متانول خاورمیانه است که در گزارش 9ماهه مبلغ 4238ریال سود محقق کرده که نسبت بهمدت مشابه سال گذشته 21درصد رشد داشته است.
یکی از دغدغههای بازار در این گروه بهجز نرخ خوراک، کاهش نرخ دلار است که تاکنون اتفاق نیفتاده است و با توجه به اینکه نرخ دلار در بودجه دوهزارو650تومان لحاظ شده، امکان ریزش شدید دلار منتفی است و بهنظر نمیرسد با رفع تحریمها دلار چندان کاهش یابد.
در گروه فولادی، شرایط بنیادی شرکتها نسبتا خوب است. فولاد هرمزگان که زیرمجموعه فولاد مبارکه است، در فرابورس درج نام شده و بهزودی سهام آن عرضه میشود. بنابراین انتظار میرود عرضه این سهم بر فولاد موثر شود. ذوبآهن اصفهان در گزارش 9ماهه مبلغ 390ریال سود محقق کرده که نسبت بهمدت مشابه سال قبل 210درصد رشد داشته است. فروش محصولات فولادی در بورس کالا قابلتوجه بوده است و نرخ فروش شمش بیلت فولاد خوزستان در بورس کالا، یکهزارو400تومان در آخرین معامله بوده است که میتواند بر سنگآهنیها نیز موثر باشد. بازار سهام در هفته پیشرو، رفتار محافظهکارانهای در خرید پیشه میکند اما شدت عرضهها نسبت به هفته گذشته کاهش مییابد. از روز دوشنبه به بعد میتوان به تقویت طرف تقاضا در بورس خوشبین بود. در چنین شرایطی باید از رفتارهای هیجانی و حضور بیمنطق در صفهای خریدوفروش بدون تحلیل، خودداری شود. سرمایهگذاران بهتر است در تصمیمگیری خود، شرایط بنیادی شرکتها را در نظر گرفته و انتظارشان از رشد قیمت و هدف نهایی قیمت را مشخص کرده و بعد اقدام به خرید و فروش کنند. یکی از موضوعاتی که میتواند در شرایط فعلی سرمایهگذاران را در تصمیمگیری و پرهیز از رفتارهای هیجانی کمک کند، درنظرگرفتن عوامل موثر بر ریزش سهم است. به این معنی که سرمایهگذاران قبل از اقدام به سرمایهگذاری، عواملی که میتواند سبب ریزش سهم شود را بشناسند و در صورت بروز برای فروش اقدام کنند.
بازار سرمایه هنوز هم میتواند برای شما بازدهی داشته باشد. در شرایط فعلی بهنظر میرسد تصمیمگیری بر مبنای تحلیل و درنظرگرفتن پتانسیلهای رشد شرکت از جمله طرحهای توسعه و گزارشهای مالی، میتواند بازدهی سرمایهگذاری را رقم بزند. طرحهای توسعه یکی از پتانسیلهای خوب شرکتها برای رشد سود است. رفع تحریمها میتواند پیشرفت طرحهای توسعه را افزایش دهد و باز با نگاه بلندمدت اقدام به سرمایهگذاری کنند.
نظرات شما عزیزان: